Laura Nieminen

Yhteystiedot:

S-posti: lauraelina_@hotmail.com

Taustaa

Kilpailin ryhmäsarjassa aina vuoden 2003 syksyyn asti, jonka jälkeen siirryin kilpa-areenoilta valmentajan tehtäviin. Sain valmennettavaksi ryhmän, jonka jäsenet vaihtuivat aluksi melkoiseen tahtiin, mutta kaikkien vaikeuksien kautta Firefighters- ryhmä ylsi kevään 2004 SM- kilpailuissa hienosti pronssille. Menestyksestä johtuen jatkoimme ryhmän kanssa työskentelyä kohti syksyn 2004 EM-kilpailuja. Helpolla ei syksylläkään päästy, mutta jälleen kerran nousimme pohjalta ja saavutimme 8.sijan Hollannissa pidetyissä EM-kilpailuissa.

Syksyn kisojen jälkeen Firefighters- ryhmä hajosi olosuhteiden pakosta. Kevään 2005 valmensin Starttibic 2. luokan joukkuetta, mutta loukkaantumisien vuoksi ei joukkue päässyt kilpailuihin asti. Uudet tuulet puhalsivat kesällä 2005 jolloin 3 tyttöä (Aino, Sini ja Sara) perustivat Team Glow- nimisen joukkueen, jonka valmentajaksi ryhdyin. Kesällä treenattiin ahkerasti perustekniikkaa ja samalla hiottiin 2.luokan ohjelmaa, mikä oli kahdelle tytöistä jo tuttu. Harmiksemme Sini loukkaantui ennen syksyn Cup kilpailuja, jonka vuoksi Aino ja Sara osallistuivat parina molempiin kilpailuihin Sinin ollessa jalka paketissa huoltajan roolissa. Tavoitteemme täyttyivät ja sijoituksena molemmista kilpailuista oli 1. sija ja lisäksi Team Glow sai nousupisteet 3. luokkaan.

Tällä hetkellä:

Joulusta lähtien olemme yhteisvoimin suunnitelleet uutta ohjelmaa. Vaikeusliikkeiden harjoittelu, omaperäisen koreografian suunnittelu ja puhtaan tekniikan hiominen on tuottanut päänvaivaa sekä joukkueelle, että minulle valmentajana, sillä harjoituksien suunnitteluun pitää todella panostaa, jotta tuloksia saadaan aikaan. Vihdin Cup-kilpailuissa selviää, millä tasolla olemme ja miten valmennusta voi kehittää vielä parempaan suuntaan.

Koulutus

Aloitin syksyllä 2004 fysioterapian opinnot ja koulun penkiltä saankin tärkeää tietoa niin harjoittelua kuin lihashuoltoa koskien. Olen suorittanut FIG- tuomarikurssin teoriaosion sekä taiteellisuusosion ja olenkin tuomaroinut keväästä 2005 lähtien taiteellisuutta 3-5 luokissa. Tekniikka- ja vaikeusosiot ovat vielä läpäisemättä, mutta enköhän niistäkin ensi syksyyn mennessä suoriudu.

Valmennuksen ja tuomaroinnin ilot

Valmentaminen on mielestäni itsensä toteuttamista parhaimmillaan. Yhteistyössä toimiminen, luovuuden käyttäminen, suoran palautteen saaminen ja tuloksen näkeminen lavalla ovat valmennuksen parhaita puolia. Rakastan haasteita ja siksi valmentaminen onkin loistava juttu, sillä aina on jotain parannettavaa ja kehitettävää. Voin myös todistaa, että valmennus saattaa joskus korvata rankankin lenkin. Kisoissa sykemittarini lukema ennen tyttöjen lavalle menoa oli reilut 170…:).

Tuomarointi on avannut minulle aivan uuden näkökulman lajia kohtaan. On helpompaa suunnitella ohjelmaa ja toteuttaa valmentamista, kun tietää mikä on sallittua, taiteellisesti arvokasta, teknisesti puhdasta jne. Suosittelen tuomarikurssin käymistä jokaiselle joka on vielä hiukankin ulalla säännöistä. FISAF-lajiliiton aikana en ollut kuullutkaan moisesta sääntökirjasta. mutta tällä hetkellä "code" on vakiovaruste niin kotona kuin treeneissä. J Tuomarointi on haastavaa, mutta mukavaa. On aivan mahtavaa nähdä, kun kilpailijat ovat esimerkiksi kehittäneet ohjelmaansa antamani palautteen pohjalta. Palautteen antamisen näenkin yhtenä tärkeänä seikkana. Minulla ei ainakaan koskaan kilpailujen jälkeen ole niin kiire, ettenkö ehtisi antaa henkilökohtaista palautetta, jos sitä minulta tullaan taiteellisuuden osalta kysymään.